Konferencja prasowa: Wędliny o składnikach wykazujących zdolność zapobiegania procesom prowadzącym do rozwoju chorób nowotworowych trafiają do sklepów
Po siedmiu latach badań naukowych na Politechnice Gdańskiej i dwóch latach współpracy z producentem, 10 stycznia do sklepów wędliniarskich Trójmiasta trafia „Brassica”, cztery rodzaje wędlin, wzbogacone w przeciwrakotwórcze fitozwiązki kapusty, które mają zdolność zapobiegania procesom prowadzącym do rozwoju chorób nowotworowych. W czwartek, 10 stycznia, zapraszamy na konferencję prasową.
– Politechnika Gdańska wpisuje się tym samym w światowy nurt nowego myślenia o produkcji żywności, tzw. bio-inspired foods, czyli przetwórstwa inspirowanego znajomością biologicznego działania składników żywności na organizm ludzki – mówi dr inż. Agnieszka Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego PG.
Dominujące obecnie w przemyśle spożywczym technologie koncentrują się głównie na produkcji żywności o wysokiej wartości odżywczej. Badania na dużych grupach ludności wskazują jednak, że tego typu produkty spożywcze sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworowych, ze względu na obniżoną zawartość substancji nieodżywczych (przede wszystkim roślinnych fitozwiązków) istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
– Najnowsze tendencje rozwojowe tej gałęzi przemysłu to poszukiwanie technologii, które pozwolą na zapewnienie nie tylko odżywczych, ale także udokumentowanych naukowo zdrowotnych walorów żywności – komentuje dr inż. Agnieszka Bartoszek.
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej opracowali technologię produkcji wyrobów wędliniarskich wzbogaconych w przeciwrakotwórcze fitozwiązki kapusty we współpracy z Zakładami Mięsnymi NOWAK (zgłoszenie patentowe nr 380755).
– Inżynier tworzy dla człowieka, żeby żyło mu się lepiej, dłużej, bardziej efektywnie – mówi prof. Janusz Rachoń, rektor Politechniki Gdańskiej, przywołując m.in. nowe leki, zdrowszą żywność, ochronę środowiska, energetykę, technologie IT. – Nowe technologie czynią nasze życie niepodobnym do tego, co było dwadzieścia lat temu.
Konferencja prasowa z udziałem naukowców Politechniki Gdańskiej i producenta
10 stycznia, czwartek, godz. 12.00, Dziedziniec Południowy
Degustacja w sklepach firmowych „NOWAK” z udziałem doktorantów i studentów Politechniki Gdańskiej
10 stycznia, czwartek
Stary Rynek Oliwski, godz. 9.00-17.00
ul. Żwirki i Wigury 6/9 na Zaspie, godz. 14.00-17.00
ul. Cieszyńskiego 38 na Chełmie, godz. 13.00-17.00
ul. Ks. Góreckiego 8, godz. 10.00-13.00